Kolmen vuodenajan teltta

Viimeisimmässä Latu ja Polku -lehdessä oli juttu uusista kolmen vuodenajan teltoista. Asia on sinällään varsin hyvä mutta mulle herää aina kysymys siitä mitkä kolme vuoden aikaa.

Jos ajatellaan meidän omia neljää vuodenaikaa niin sanoisin, että retkeilyn kannalta pahin on syksy; vettä sataa, tuulee ja voi olla kylmäkin. Yleisesti kuitenkin kolmen vuodenajan teltat ovat tarkoitettu käytettäväksi keväällä, kesällä ja syksyllä jotka ovat kuitenkin sään monipuolisuuden kannalta kaikkein hankalimmat. En ole löytänyt mistään vielä hyvää perustelua sille miksi talvi on luokiteltu vaikeimmaksi vuodenajaksi retkeilyn kannalta. Jos perusteluna on kylmyys niin varmaankin kaikki teltassa nukkuvat ovat varautuneet makuupussilla lämmön pitämiseksi eikä itse sitä telttaa. Jos perusteluna on tuuli niin suurimmat myrskyt kuitenkin sattuvat keväälle ja syksylle joten sekään ei oikein puolla ajatusta. Talvella (siis pakkasaikaan) ei sada vettä jolloin teltta ei kastu ja lumen peittämään maahan teltan saa hyvin kiinni ja lunta voi vielä käyttää reunojen suojaamiseenkin jos haluaa. Itse pidän talvea kaikkein helpoimpana retkeilyaikana telttaa ajatellen. Harvoin valmistajien pienet tekniset yksityiskohdat kolmen ja neljän vuoden ajan telttojen välillä ovat niin ratkaisevia, että ne puoltaisivat eron tekemistä.

Liekö tässä myyntimiesten puheesta kyse ja siitä ajatuksesta, että ihmisille pitää myydä useampi teltta samalla kun tehdään tasoisia telttoja jolloin voidaan myydä aina se parempi ja kalliimpi kun tulee talvesta puhe. Teltta itsessään on varsin low-tech ja todellisten erojen tuominen esiin muutoin kuin materiaalivalintoina on hankalaa. Kyse on kuitenkin tuotteesta jota harva käyttää edes paria viikkoa saatikka kuukautta vuodesta jolloin kannattaa miettiä millaisia ominaisuuksia tarvitsee.

Itse olen retkeillyt vanhalla Fjällrävenin Akka -teltalla kesät-talvet vaikka kyse on kolmen vuodenajan teltasta. Teltta on vanha ja siinä on puutteita mutta oikein käytettynä sillä on pärjännyt aina ja kaikessa. Viimeisillä reissuilla on mukana ollut neljän vuodenajan teltta joka on ehdottomasti ajanut asiansa mutta on silti vaikea sanoa todellista eroa vanhaan telttaan.